Kolesterol Biyosentezi Nedir?



Kolesterol üretmek için vücut içindeki süreç kolesterol biyosentezi denir. Son ürüne ulaşmak için çeşitli enzimlere ve süreçlere dayanan bir dizi adımdan oluşur . Kolesterol, vücudun normal işleyişi için doğru miktarda gereklidir. Diğer işlevlerin yanı sıra hücre duvarlarının ve hormonlarının üretimi için kullanılır . Bununla birlikte, çok fazla kolesterol, ateroskleroza veya Seo hizmeti  damarlarının daralmasına neden olabilir ve kalp hastalığı, kalp krizi veya felç ile sonuçlanabilir.
Kolesterol biyosentezi esas olarak karaciğerin içinde oluşur ve karbonhidratlar, yağlar ve proteinler tarafından kişinin yediği gıdalardan elde edilen ham ürünle başlar. Bunlar, Acetyl CoA adı verilen bir ürüne metabolize edilirler ve daha sonra asetonasetil CoA Tiyolaz, HMG CoA Synthase ve HMG CoA Reductase enzimlerinin mevalonat adı verilen bir ürüne kadar birçok aşamada metabolize olurlar. Kolesterol biyosentezinde bu noktada, yüksek kolesterol için en yaygın kullanılan ilaçlardan biri olan statinlerin etkili olduğu görülmektedir.
Mevalonat ayrıca, mevalonat Kinaz, Fosfo-muallonat Kinaz, Fosfo-muallonat Decarboksilaz ve Preniltransferaz enzimleri tarafından birtakım ürünler yoluyla isoprenler üretilir. Bunlar daha sonra ya skualen ya da Koenzim Q10 ya da ubiquinone için daha fazla Kurumsal Seo   uğrarlar . Koenzim Q10 bir antioksidandır.
Skualen, Squalene Epoxidase ve Oxidosqualene cyclase tarafından lanosterol haline dönüştürülür. Lanosterol, kolesterolün nihai ürününe yol açmak için çeşitli işlemlere uğrar. Bu, kolesterol biyosentezinin oldukça basitleştirilmiş bir açıklamasıdır ve her bir adım, her biri belirli enzimlere ihtiyaç duyan bir dizi işlemi içerebilir. Bu yine, vücut sistemlerinin karmaşıklığını vurgular.
Daha önce de belirtildiği gibi, çok fazla kolesterol iyi değildir ve yüksek kolesterol düzeyleri ilk önce diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ve gerektiğinde ilaçlar ile tedavi ile tedavi edilmelidir. Yüksek kolesterolü tedavi etmek için kullanılan en iyi bilinen ilaç sınıfı, HMG CoA Redüktaz inhibitörleri veya statinleridir. Bunlar, genellikle sadece reçete ile, farklı ülkelerde farklı ticari isimler tarafından mevcut olan atorvastatin, pravastatin ve rosuvastatin içerir.
Statinler, mevalonatın üretildiği aşamada kolesterol biyosentezinin bir parçasını oluşturan HMG Co A Reductase enziminin etkisini inhibe ederek çalışır. Enzimi inhibe ederek mevalonate dönüşümü azalır ve bu Seo uzmanı  kolesterol düşürülür. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, statinler diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, bazı durumlarda kontrendike olabilir ve bazı insanlarda olumsuz yan etkilere neden olabilir. Sadece bir tıp uzmanının gözetimi altında kullanılmalıdırlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Corpus Cavernosum nedir?

Evrensel Değerler nelerdir?

Coronoid Fossa Nedir?