Kolesterol Homeostazı Nedir?



Kolesterol homeostazı , canlı bir organizma içinde dengeli bir iç kolesterol durumunu koruma sürecine katkıda bulunan herhangi bir mekanizmadır. İnsan vücudundaki önemli bir biyolojik molekül olan kolesterol, safra asitleri, D vitamini ve steroid hormonlarının üretilmesi için öncül olarak davranmak gibi çeşitli fizyolojik fonksiyonları yerine getirir . Aynı zamanda Seo hizmeti 
bulunan her hücrenin hücre zarında kritik bir yapı elemanı olarak işlev görür. Kolesterolün yararlı ve gerekli işlevlerine rağmen, kolesterol homeostazında bir rahatsızlık, kolesterol metabolizması ile ilişkili diğer homeostatik geri bildirim sistemlerini kızdırdığı kadar kalp hastalığının da artmasına neden olabilir.. Kolesterol dengesizliğinin en temel sistemik işlev bozukluklarından biri hücre zarında görülebilir, çünkü polar lipit kolesterol oranına protein hareketliliği ve membranın kendisinin geçirgenliğini etkiler.
İnsan vücudunda bulunan tüm lipitler gibi , kolesterol kanın sıvı kısmında veya kan plazmasında çözünmez.Bu yüzden protein taşıyıcıları tarafından taşınmalıdır. Kolesterol durumunda, lipoproteinler olarak bilinen proteinler, transport için kolesterol partiküllerini “içine alır”. En iyi bilinen iki taşıyıcı düşük kolesterol lipoproteinler (LDL'ler) ve yüksek yoğunluklu lipoproteinlerdir (HDL'ler), çünkü bunlar kolesterol homeostazisi için test yapan laboratuarlarda isimle belirtilen sayılardır. Kolesterolün toplam dengesi, üç ek proteine ​​de atfedilebilir: şilomikronlar, çok düşük yoğunluklu lipoproteinler (VLDL'ler) ve orta yoğunluklu lipoproteinler (IDL'ler). Hastalığa yol açabilen birincil homeostatik dengesizliğin başlıca nedenlerinden biri, bu proteinlerin durumunun oransız hale gelmesidir.
Kolesterol homeostazını kontrol eden en göze çarpan organ karaciğeridir çünkü yalnızca dolaşım sistemine salınan kolesterolü biyosentezlemekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel olarak zararlı, serbest yüzen kolesterolü kan dolaşımından koparır. HDL'ler, kolesterol homeostazını muhafaza etmede faydalıdır çünkü potansiyel olarak tehlikeli kolesterolü doğrudan sindirim sistemi tarafından kullanılan zararsız safra asitleri içine sentezlendiği karaciğere alıp dağıtırlar. LDL'ler daha az yararlıdırlar çünkü kolesterolünü vücut hücrelerinde ve arter duvarlarında biriktirirler. Kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığı görülen aşırı LDL seviyeleridir.
Sağlıklı bir yetişkinde, kolesterol homeostazı, karmaşık geri bildirim döngüleri tarafından sıkı bir şekilde düzenlenir. Bu durumda, eğer sağlıklı hasta bol miktarda diyet kolesterol tüketirse, Kurumsal Seo   biyosentez dengeyi korumak için büyük ölçüde azalır. Yoksul beslenme alışkanlıkları ya da diğer genetik ya da tıbbi durumlardan uzun yıllara dayanan bir başlangıç LDL seviyesine sahip olan bir yetişkinde , geri besleme döngüsü ve sistemik başa çıkma mekanizması, aynı homostatik dengesizliğe yol Seo uzmanı  tehlikeli homeostatik dengesizliğe neden olabilir. Bu durumlarda, ilaçların, statin ilaçları gibi kullanımı , vücudun sağlıklı bir kolesterol dengesine dönmesine yardımcı olabilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Corpus Cavernosum nedir?

Evrensel Değerler nelerdir?

Coronoid Fossa Nedir?